Guide til sparing i aksjefond

aksjefond

Det å spare penger i banken er spennende nok for mange, og man ser år etter år at sparekontoen (så vidt) vokser takket være rentene som banken tilbyr på dine innskudd. Men langt mer spennende er det å investere pengene i et aksjefond, der man har muligheter til å få en solid avkastning dersom fondets forvaltere gjør jobben sin bra. Den største fordelen med å investere i et aksjefond er at du kan bli med på aksjehandelen selv uten å ha kunnskaper på dette punktet – for alt du trenger er penger!

Hva er et aksjefond?

Et aksjefond er en av de mest populære verdipapirfondene, og kan sammenlignes med en sparekonto der du ikke er garantert å gå i pluss. Det dreier seg stort sett om salg og kjøp på børsen, men forskjellen er at du selv ikke behøver å gjøre dette. Du investerer simpelthen pengene dine i fondet, så vil en gruppe eksperter ta seg av selve investeringene – og dermed har de kontroll på dine og dine medinvestorers penger. Det er naturligvis en liten risiko forbundet med dette, men de fleste nordmenn som investere i et aksjefond ender opp med god avkastning over lengre tid.

Vi har sett mangle eksempler på spareglade nordmenn som har oppnådd fem-seks ganger den avkastningen de ville ha gjort dersom de sparte uten risiko i banken. En gylden regel for aksjefond er at minst 80 prosent av kapitalen skal benyttes til investeringer i aksjer, slik at du alltid er sikret at innskuddet ditt faktisk brukes til aksjehandel.

Hvordan spare i et aksjefond

Det er svært enkelt å spare i et aksjefond, og mange tror at det krever spesielle kunnskaper. Kort fortalt så er det eneste du trenger en slant med sparepenger, og et fond som passer blodtrykket ditt. For enkelte aksjefond opererer med høy risiko – som ofte gir høy avkastning – mens andre igjen holder beina godt plantet på jorda og krever mer tålmodighet dersom man ønsker å tjene penger på det. Her kan du selv sammenligne resultater blant ulike aksjefond i Norge.

Utover dette så er det ingen komplisert sak å investere i et aksjefond. Alt du trenger å gjøre er å registrere deg gjennom nettsidene til det fondet du ønsker å sette penger inn på. Tall fra 2014 viser at det var aksjefondet Alfred Berg Gambak som hadde den største avkastningen, med hele 26,76 prosent! Her må man riktignok sette inn minst 25 000 kroner for å ta del i fondet, noe som slettes ikke er aktuelt for folk flest.

Handelsbanken på sin side er mer aktuelt, med en minsteinnskudd på kun 1000 kroner. Banken oppnådde i 2014 en avkastning på 22,35 prosent, noe som er svært mye mer enn hva man hadde oppnådd dersom man sparte risikofritt i bank. God avkastning ett år er uansett ingen garanti for hva som vil skje fremover, men generelt så er investering i aksjefond forbundet med liten risiko.

Hvor mye tjener du på investeringen?

Som du kanskje har skjønt allerede så er det nærmest umulig å gi et konkret svar på hvor mye man kan tjene ved en investering i et aksjefond. Du får naturligvis en prosentvis avkastning i forhold til hvor mye du selv setter inn i fondet, og derfor vil du tjene mer jo mer du sparer. Tar man eksempelet fra Handelsbanken ovenfor, så vil du ved minsteinnskudd ha tjent 223,50,- i løpet av ett år. Det er kanskje ikke snakk om de store summene, men med litt tålmodighet så vil det være mulig å fylle opp en god sparekonto gjennom en slik investering.

Aksjefond må på samme måte som investering i aksjer anses som en langsiktig investering. Her nytter det ikke å hoppe av toget før etter minst fem år, og kanskje enda lengre dersom man skal oppnå en større gevinst. Gjør man et stort førsteinnskudd og holder ut i 10-15 år, så kan det være mulig å hente ut en solid gevinst etter alle disse årene. Her gjelder det å ha is i magen!